Mijn naam is Miriam Verbeek (1960)  kunstenaar. In 1993 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling edelsmeden / vormgeving. Sinds die tijd  ben ik fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar en kunstdocent.
In mijn werk heb ik me gespecialiseerd in de vilttechniek. Deze ambachtelijke techniek probeer ik over te brengen aan volwassenen.  
Met de kinderen werk ik projectmatig vanuit diverse technieken en opdrachten (kinderatelier-zutphen.nl/.) Bij zowel kinderen als volwassenen staat voorop dat ik hun met een onbevangen blik, zonder vooringenomenheid beeld, naar hun werk wil laten kijken.

Inspiratiebronnen
In mijn werk staat het onderzoeken en experimenteren centraal. Ik maak series meestal rond één thema De natuur verwondert, ontroert, verandert, verwoest en is een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij.

Ik woon in Zutphen en het landschap langs de IJssel heeft een grote verandering ondergaan i.v.m. mogelijke overstromingen. Een lange  wandeling van Doesburg tot Zwolle heb ik vast gelegd op foto. Dit was het startpunt om allemaal werkstukken met het thema water en verdroogde grond te maken.

Daarnaast zijn er thema’s die steeds terugkomen: geboorte, de dood, vreugde en verdriet. 

Techniek en materiaal
20 jaar geleden ontdekte ik per toeval de vilttechniek. Sinds die tijd heb ik veel geexperimenteerd met de techniek en kan je me op dit gebied een experd noemen. Het vilt is op ambachtelijke wijze gemaakt d.m.v. water, zeep en wrijving. Het werk heeft een warme, tactiele uitstraling.

Ik houd er van om met de materialen te experimenteren. Als iets niet lukt zoals ik wilde, opent dat vaak weer nieuwe mogelijkheden. De reeds geverfde wol meng ik d.m.v. het kaarden van de wol.  Zo ontstaan mooie kleurschakeringen wat het werk verlevendigd. Zijde, katoen en vezels worden regelmatig aan de wol toegevoegd. 

Samenwerking:
Afgelopen jaren heb ik met diverse dichters samen gewerkt. De wederzijdse inspiratie leverde mooie, soms nieuwe, invalshoeken voor mijn werk op.

Onlangs ben ik naast mijn eigen viltwerk een samenwerking aangegaan met keramiste Els Bottema.   
Aanleiding hiervoor was een ontwerp van een keramische urn, afgesloten door een vilten koord. De samenwerking leidde verder tot een serie Naked raku gestookte doosjes  en de serie 'Barst'..

Mijn werk bevind zich in diverse museale collectie: o.a. Stedelijk musea Amsterdam, Coda museum Apeldoorn, museum in Arnhem en Textiel museum Tilburg. Ook is mijn werk opgenomen in div. privé collecties. 

 

portfolio miriam verbeek