Miriam Verbeek.

In 1993 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling edelsmeden / vormgeving. Mijn afstudeeronderwerp was rouwsieraden. De materialen die ik daarvoor gebruikte waren zilver in combinatie met allerlei materialen, zoals; autoglas, nylonkousen, git, dia’s, kunsthars, zout, textiel ect. Materialen die paste bij mijn onderwerp. Sinds die tijd  ben ik fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar en kunstdocent. In mijn werk heb ik me gespecialiseerd in de vilttechniek.

Viltkunst
Ruim 20 jaar geleden ontdekte ik de vilttechniek. Deze techniek bied zoveel mogelijkheden dat ik er niet meer los van kom. In mijn werk staat het onderzoeken en experimenteren centraal. Ik vind het een uitdaging om uit te vinden hoe ik materialen kan verbinden. Hoe kun je dichte schakels van vilt aan elkaar maken, hoe maak je een beweegbare verbinding, hoe verwerk je het vilt tot een 3D vorm? Uitdagingen die om een creatieve oplossing vragen, daar wordt ik enthousiast van. Ik werk veel met geverfde wol waarmee ik, d.m.v. kaarden, mooie kleurschakeringen creëer voor levendige kunstwerken. Zijde, katoen en vezels worden regelmatig aan de wol toegevoegd.

Naast mijn eigen werk geef ik veel les in vilttechniek en kunst. Dat gaat van beginnerslessen tot masterclasses en van cursussen tot één- of meerdaagse workshops. Daarbij komen zowel de vilttechniek als het creatieve proces aan bod.

Inspiratiebronnen
Ik maak series rond één thema, soms werk ik jaren aan één thema, soms wat vluchtig. Thema’s komen vaak terug en verweven zich ook met elkaar. Terugkerende onderwerpen zijn: de natuur die verwondert en ontroert, herinneringen aan vroeger en de kwetsbaarheid van de mens.

Samenwerking:
Sinds 2016 heb ik, naast mijn eigen viltwerk, een samenwerking met keramiste Els Bottema onder de naam Atelier Vuurwater.

 

portfolio miriam verbeek